2012: appeltje-eitje of voor een appel en een ei

Appeltje-eitje
In december hebben de zzp-goeroes zich vast warmgelopen aan de zijlijn, want ze roeren zich weer behoorlijk aan het begin van het nieuwe jaar. Het is natuurlijk appeltje-eitje, want iedere zzp’er wil wel ‘groot denken’, toch minstens streven naar ‘een omzet van een ton per jaar’ en vooral ‘zijn ideale klant vinden’.

Voor een appel en een ei
Als ZZP-LOG het Amerikaanse smaakje van de succesformules er een beetje van afhaalt en het een tikje vernederlandst, zit er vaak ook wel wat in, in die theorieën. Zzp’ers hebben wel eens de neiging zich te verschuilen tussen de vier muren van de bezemkast en het hele jaar door te ploeteren voor een appel en een ei. En daar moet iedere zzp’er natuurlijk subiet mee ophouden!

Groots leven
Maar wat dan? Hoe denk je groot, krijg je een energieke bankrekening en vind je je ideale klant? Je kunt natuurlijk een cursus of workshop gaan volgen, maar dan is de winst van het eerste kwartaal veelal meteen weer opgedroogd. Bovendien stel je daarmee de feitelijke actie uit. Je kunt ook beginnen eens out-of-the-box te denken.

Doe eens wild
Hoe denk je out-of-the-box? Doe eens wild, gooi je voeten op de bank op een werkdag dat je normaal gesproken je suf zit te ploeteren, doe voor mijn part de gordijnen dicht en laat Pink Floyd uit je Bose-boxen klinken. Verlaat vervolgens in je verbeelding je bestaande klant en fantaseer over een groots leven.

Roze waas
Gelukt? Haal dan de roze waas er weer vanaf en kijk welke klant er bij je fantasie zou passen. Probeer vervolgens eens een hengeltje uit te werpen. Pak de telefoon en bel. Vandaag nog! Oké, je mag je even voorbereiden, maar doe het in ieder geval binnen een week! Presenteer je dan niet als diegene die werkte voor een appel en een ei, maar als diegene voor wie het vak appeltje-eitje is. Kortom, doe gewoon eens ‘gek’ in 2012.

Never stop exploring
Mijn aansluitend motto: ‘Never stop exploring!’ Blijf in 2012 zoeken naar nieuwe afzetmarkten en opdrachtgevers en verlaat daarvoor regelmatig de geijkte paden. Het maakt jou en je bedrijf vast gelukkig(er).

1-januari-2012_Berlijn_never-stop-exploring

 

 

 

 

 

 

 

Meer Columns op ZZP-log:

Avatar

Monique Koudijs

Monique Koudijs is de initiatiefnemer en eigenaar van ZZP-log. Voor dit blog schrijft zij journalistieke artikelen over en voor zzp'ers op basis van research, interviews, netwerkevenementen, workshops, nieuws en persoonlijk contact met zzp'ers. Inclusief tips, columns en recensies van relevante boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *