Modelcontracten zzp: complete verwarring

Op 1 mei gaat de wet Deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) van start. Sinds een meerderheid van de Eerste Kamer het wetsvoorstel heeft goedgekeurd, staat staatssecretaris Wiebes niets meer in de weg de wet over ruim twee weken in uitvoering te brengen. Hoewel het eerste jaar nog een soort ‘proef’jaar wordt waarin er niet al te streng wordt gehandhaafd, is de verwarring onder zowel opdrachtgevers als zzp’ers compleet. 

Econoom en journalist Matthijs Bouman (bekend van onder meer DWDD en RTLZ) laat de verwarring en ‘de bizarre nieuwe wereld van de zzp’er‘ mooi zien in onderstaand filmpje:

Meer moeilijkheden
De bonden en belangenorganisaties hebben zich de laatste weken behoorlijk geroerd. Ze moeten toch íets doen aan de verwarring onder hun leden. Maar veel rust brengt dat niet onder zzp’ers. Een onderzoek van TNS-Nipo onder 600 zzp’ers en 413 organisaties met ten minste 10 werknemers laat zien dat de meesten onder hen meer moeilijkheden verwachten, bericht het fd vandaag in het artikel ‘Zzp’er verwacht schade door nieuwe wetgeving‘. Negen van de tien zzp’ers verwacht dat het moeilijker wordt om nieuwe opdrachten binnen te halen en de meerderheid van zzp’ers en organisaties denkt dat de administratieve rompslomp gaat toenemen met de nieuwe wet.

Duidelijkheid in de rechtbank
Ook laat het onderzoek van TNS-Nipo zien dat 67 procent van de organisaties verwacht meer extern advies en bemiddelaars nodig te hebben voor de inhuur van zzp’ers. Experts adviseren volgens het fd bovendien bij twijfel de zzp-relaties te beëindigen, omdat nog onduidelijk is hoe de fiscus deze relaties precies gaat toetsen. Ook de belangenorganisaties kunnen niet op alle vragen antwoorden geven. Josien van Breda, beleidsadviseur bij FNV Zelfstandigen, zei tijdens de voorlichtingsbijeenkomst op 9 februari 2016 in Amsterdam dat veel duidelijk moet worden in de rechtbank. Van Breda: ‘We gaan een onzekere periode tegemoet, omdat veel niet duidelijk is.’

Meldpunt modelovereenkomsten
Tijdens een bijeenkomst van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) op 22 maart jl. werd veel moeite gedaan de wet DBA simpel voor te stellen. De FNV-bonden hebben inmiddels een meldpunt Modelovereenkomst in het leven geroepen, waar zzp’ers die lid zijn van een van deze bonden dubieuze zaken rond de modelcontracten kunnen aankaarten. Onderwijl zitten de bonden er naar eigen zeggen bovenop om meer duidelijkheid te krijgen van staatssecretaris Wiebes, die dit met een brief aan zzp’ers onlangs trachtte te doen.

Ondernemerscheck als bewijs?
De Belastingdienst heeft sinds half maart een Ondernemerscheck op de website staan, waarmee je kunt checken of je voor de dienst (inkomstenbelasting) een ondernemer bent. De checklist is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Kon de uitslag van deze check maar gebruikt worden om bij (nieuwe) opdrachtgevers aan te tonen dat je een ondernemer bent voor de Belastingdienst. Dan was de praktijk onder de wet DBA voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers een stuk minder verwarrend.

Meer informatie
Meer verwarring:

Meer nieuws

 

Avatar

Monique Koudijs

Monique Koudijs is de initiatiefnemer en eigenaar van ZZP-log. Voor dit blog schrijft zij journalistieke artikelen over en voor zzp'ers op basis van research, interviews, netwerkevenementen, workshops, nieuws en persoonlijk contact met zzp'ers. Inclusief tips, columns en recensies van relevante boeken.

2 gedachten over “Modelcontracten zzp: complete verwarring

  • Avatar
    17 juni 2016 om 09:34
    Permalink

    Dag, mag ik jullie aandacht vragen een DBA-Webinar as. di 21 juni om 20:00 uur met de Belastingdienst (incl live Q+A)? Het is door ons geinitieerd maar betreft een zo objectief mogelijk Webinar dat er toe strekt de onrust rond de DBA weg te nemen; en dat is hard nodig. Hierbij de link: https://professionalxs.webinargeek.com/dba-in-de-praktijk
    Mvg John Kopp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *