Zzp-kannibalisme tijdens de eurocrisis

Zzp-kannibalisme. Zo zal ik het maar noemen. Het vindt plaats onder zzp’ers die onderling ooit een fijn samenwerkingsverband zijn aangegaan, maar door een conflict of andere oorzaak is de samenwerking beëindigd. Maanden hoor je niets, maar ineens meent de één dat de andere zzp’er hem of haar nog duizenden euro’s schuldig is en ligt er een vette rekening op je deurmat.

Zzp-kannibalisme
Zzp-kannibalisme, (c) Harriët Damave

Een grap?
In het begin denk je nog dat het een grap is, maar deze ‘grap’ begint wel erg vreemde vormen aan te nemen als blijkt dat het serieus is: je wordt lastig gevallen met dreigtelefoontjes, eisende brieven en zelfs een rechtszaak ligt op de loer. In de directe omgeving van ZZP-LOG overkomt het op dit moment twee zzp’ers. Dat is opmerkelijk. Het doet denken aan bedreigde diersoorten, die om te overleven elkáár opeten.

Leg afspraken vast
Natuurlijk zijn deze situaties te vermijden. Misschien wel de meest belangrijke tip: leg alles vast wat je samen van plan bent in zakelijke afspraken, op papier. Zelfs als de collega-zzp’er je grootste vriend(in) is en volgens jou volkomen te vertrouwen en totaal niet tot zulke streken in staat. Later kan dat ineens heel anders uitpakken, blijkt uit de verhalen.

Tips en adviezen
ZZP-LOG interviewt een van de zzp’ers binnenkort. Hoe kon het gebeuren en hoe had het voorkomen kunnen worden? Ze deelt graag haar ervaringen. Wordt dus vervolgd.

Relevante links:

 

Meer blogs over Samenwerken op ZZP-log:

Avatar

Monique Koudijs

Monique Koudijs is de initiatiefnemer en eigenaar van ZZP-log. Voor dit blog schrijft zij journalistieke artikelen over en voor zzp'ers op basis van research, interviews, netwerkevenementen, workshops, nieuws en persoonlijk contact met zzp'ers. Inclusief tips, columns en recensies van relevante boeken.

3 gedachten over “Zzp-kannibalisme tijdens de eurocrisis

  • Avatar
    9 januari 2012 om 16:59
    Permalink

    Wat heftig… Ik ben heel nieuwsgierig naar de interviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *