Zzp’er en uitgeblust: wat nu?

Stel: een dierbare is ernstig ziek, het is uit met je relatie, je acquisitie levert voor geen meter resultaten op en/of de politiek ondermijnt (stelselmatig) je bedrijfsactiviteiten. Gevolg: je energie raakt op. Je hebt er (even) geen zin meer in. De fut is eruit. Wat doe je dan?

Zzp’er en futloos? Handel als een leeuw of een torenvalk. © Iosphere / Free Digital Photos

Wezenloos naar het computerscherm staren of je werk even je werk laten voor een dagelijkse fikse wandeltocht? Jezelf streng aanpakken en tot discipline manen of eens een poosje ‘spijbelen’, lanterfanten en je geest vrijaf geven?

Werkethos vorige eeuw
In februari 2019 verscheen in De Volkskrant een mooi dossier over de ‘burn-out-epidemie’ die Nederland treft. Om die te voorkomen, moet je allereerst op de eerste signalen letten (zie intro van dit blog), vertelt iedere deskundige.

Ook hameren de deskundigen – tot vervelends toe – op ‘de balans tussen in- en ontspanning, plichten en lol.’ Klinkt goed, maar hoe doe je dat als je als zzp’er (voor je gevoel) 30 ballen in de lucht moet houden en er een strenge militair in je zit met een werkethos uit de vorige eeuw (zie column doordendertypes)?

Ronkende leeuwen
In het burn-outdossier van de Volkskrant stond een origineel artikel van Wilma de Rek, over de balans tussen in- en ontspannen en wat we in die zin van dieren kunnen leren. Haar motivatie: ‘We mogen dan parmantig in mooie pakjes de wijsneus uithangen, ons lichaam is niet anders dan onze jagende en verzamelende betovergrootouders.’

Zij interviewde daarvoor onder meer diergeneeskundige en oud-directeur van Artis, Maarten Frankenhuis. Een citaat: ‘Vooral mannelijke leeuwen voeren geen flikker uit; die liggen 22 uur van de 24 uur te ronken. Aan de andere kant: ze dekken wel 50 keer per dag. In de nabijheid van een zaad vragend eitje zijn ze onvermoeibaar.’

Homo sapiens
Wat kunnen we – als zzp’er – leren van deze leeuw? Als ik mij verplaats in de leeuw moet ik dus – als ik even geen opdrachten heb of geen fut – gaan ‘ronken’. Onjuist!

Volgens de diergeneeskundige is er ‘van een juiste balans sprake (tussen in- en ontspanning) als het organisme het leven leidt waarvoor het evolutionair is toegerust.’ Voor iedere diersoort is dat weer anders. Zo is het lichaam van de homo sapiens (de mens) volgens hem ingesteld op beweging.

Zaadvragend eitje
De wandelschoenen aan dan maar? Want blijkbaar is er geen zaad vragend eitje of zaadloosgeval (lees: interessante opdrachtgever) in de buurt. Anders was je immers niet zo futloos en sprong je wel op bij zoiets interessants.

Nietsdoen of niets doen?
Over de kracht van nietsdoen en lummelen is al veel geschreven. Je zou er creatiever en gelukkiger door worden, en dichter bij jezelf komen, zodat je betere keuzes maakt. Ook in je bedrijf. Maar een zzp’er die ‘niks doet’, al is het maar voor even, klinkt ook zo als een loser. Het dierenrijk biedt nu opnieuw uitkomst:

In het artikel van De Rek komt het woord ‘efficiënt nietsdoen’ ter sprake, want ‘onderstimulatie is ook niet goed’. Ofwel: dieren schijnen niet altijd ‘niets te doen’ als ze nietsdoen. Zo ‘verzamelt de torenvalk ­die schijnbaar urenlang op een paaltje zit te lummelen’, informatie om later te gebruiken tijdens de jacht op voedsel, is het vermoeden.

Kijk, nu komen we ergens. Als je als zzp’er dus echt even geen fut meer hebt: handel dan als de dieren, ga ‘efficiënt nietsdoen’ en breng (bijvoorbeeld) je jachtgebied in kaart. Zodat je later weer efficiënter en doelgerichter kunt jagen. Want doorbuffelen als een mier of kolibrie zet ook geen zoden aan de dijk.

 

Tips voor Efficiënt Nietsdoen:

 

Avatar

Monique Koudijs

Monique Koudijs is de initiatiefnemer en eigenaar van ZZP-log. Voor dit blog schrijft zij journalistieke artikelen over en voor zzp'ers op basis van research, interviews, netwerkevenementen, workshops, nieuws en persoonlijk contact met zzp'ers. Inclusief tips, columns en recensies van relevante boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *